Karen Mulder

In 2020 heb ik, Karen Mulder, de pluktuin in Weesp opgericht. Een lang gekoesterde wens ging in vervulling. Jaren geleden ben ik geïnspireerd geraakt door de pluktuin op Terschelling. Toen ik na jarenlang wonen in Amsterdam de stad verliet ontmoette ik Peter en Anne-Marie Hooijer, we raakten aan de praat over hun theeschuur (nog bouwende) en mijn pluktuin (nog dromende). Een geweldige combinatie dachten wij! En zo geschiedde..

Ik run de tuin niet alleen. Na de start meldden zich al snel mensen die graag mee wilden werken. Ik wist niet wat ik meemaakte, zoveel hulp van vrienden, vrijwilligers en de familie van de boerderij. Inmiddels wordt de pluktuin gedragen door vele handen en hier ben ik heel blij mee!

Mijn hart gaat uit naar het telen van bloemen op een schone manier. Ik wil graag bijdragen aan een gezonde en mooie wereld, al is dat maar op onze bescheiden 1250 vierkante meter.

De pluktuin

In de pluktuin staan veel verschillende soorten bloemen: eenjarige bloemen, vaste planten en dahlia's! We kweken onze eenjarige bloemen op uit zaad in onze tunnelkas. Deze kas heeft enkel de zon nodig om op te warmen en dat werkt perfect! Natuurlijk zijn we afhankelijk van het weer en al haar invloeden, maar dat is juist wel erg leuk. Het is een kwestie van erop inspelen en loslaten waar we geen invloed op hebben. 

We doen alles op een natuurvriendelijke manier. We gebruiken geen chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest. We voeden de bodem elk jaar met natuurcompost en gebruiken duurzame potgrond (www.biokultura.nl) om onze bloemen in te kweken. Ook onze dahliaknollen en vaste planten komen van biologische kwekers.

Je zult ook steeds meer inheemse planten tegenkomen bij Pluk me!, zowel in de tuin als in de plukkratten. Inheemse planten zijn ondersteunend voor bijen, vlinders en vele andere insecten. Hierover hebben we onlangs contact gehad met bijenkenner, Silivia Zieltjens. Zij heeft de verschillende soorten wilde bijen die specifiek voorkomen in Weesp en omgeving in kaart gebracht. En daarbij onderzocht welke soorten planten deze bijen nodig hebben. Voor de pluktuin selecteren we hieruit de planten die geschikt zijn als snijbloem. Zo krijgen we steeds meer een prachtige selectie van bloemen die mooi, zeer nuttig en plukbaar zijn. Wat een feest!