Het verhaal van Karen

Jaren geleden liep ik door de bloemenpluktuin op Terschelling en ik vond het fantastisch! Hardop zei ik; dít wil ik later ook! Op dat moment woonde ik in Amsterdam en was ik nog met heel andere dingen bezig; studeren, werken en heel veel feesten. Na vele omzwervingen van koken, tot acteren, tot de zorg kwam ik erachter:

Ik wil boer worden!

Dit was tijdens de opleiding Natuurvoedingskunde in Driebergen. Ik kwam in aanraking met de Biodynamische landbouw. Mijn hart ging sneller kloppen van de zuivere manier van telen en de duurzame insteek. In het slotwoord van deze 2 jaar durende opleiding meldde ik dan ook dat ik geen natuurvoedingskundige wilde worden, maar boer. Maar hoe dan?! Ik had geen miljoenen op de bank staan en ook geen boerderij te erven.

Van rouwproject naar bedrijf

Inmiddels met mijn man naar Nigtevecht verhuisd, bleek ik kort daarna in verwachting van onze dochter. Niet lang na haar geboorte overleed mijn moeder. En toen voelde ik vanuit mijn tenen: nu ga ik doen waar ik echt heel blij van word! En daar popte die pluktuin weer op. Ik ging aan en in de actie! Op zoek naar een plek vond ik deze bij de familie Hooijer op hun prachtige boerderij in Weesp. Het land werd omgeploegd en ik ging als een dolle tekeer! Met veel hulp van vrienden, vrijwilligers, het thuisfront en de families op de boerderij was binnen drie maanden Pluk me! een feit! Het eerste jaar noem ik altijd mijn rouwproject en daarna werd het een bedrijf.

Maar wel duurzaam en mooi!

Een bedrijf met als belangrijkste drijfveer; duurzaamheid en schoonheid. We kweken planten en bloemen op een duurzame en gezonde manier. Graag wil ik inspireren om schone bloemen op tafel te zetten én in je eigen tuin, balkon en buurt. Met als allerbelangrijkste drijfveer het bijdragen aan biodiversiteit! Want echt; elk tuintje helpt!

Bloemenboer

Onze reis begon als zelfpluk-tuin, maar inmiddels streven we naar meer. Niet in termen van fysieke ruimte, maar vooral in impact. Onze visie reikt verder dan alleen de tuin; we willen mensen inspireren om zelf te gaan zaaien en planten. Ons aanbod omvat onder andere de workshop 'zaai je eigen pluktuin' voor een pluktuin thuis. En 'De Bijenkrat', een krat vol mooie bijenplanten om thuis een kleurrijk bijen paradijsje te creëren. Alles overzichtelijk en compact, want het mag best een beetje gemakkelijk.

Is het toch maar mooi gelukt: boer, bloemenboer!" 

De plek en de mensen 

Pluk me! bevindt zich op de biologische boerderij van de familie Hooijer in Weesp. Een hoek van het weiland is omgetoverd tot bloementuin en kwekerij. In deze tuin groeien diverse soorten bloemen, waaronder eenjarige bloemen, vaste planten en dahlia's. De bloemen en planten worden gekweekt in een tunnelkas, die enkel de zon nodig heeft om op te warmen.

Bij Pluk me! doen we alles met liefde voor de natuur en de omgeving. We gebruiken geen chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest. De bodem wordt jaarlijks gevoed met natuurcompost, en voor het kweken van de planten gebruiken we duurzame potgrond van Bio-kultura. Ook de dahliaknollen en bollen komen van biologische kwekers. In de tuin en kwekerij van Pluk me! zijn veel inheemse planten te vinden, die ondersteunend zijn voor bijen, vlinders en andere insecten.

Pluk me! wordt gedragen door vele handen. Wekelijks werkt er op de tuin een hele leuke en trouwe groep medewerkers die vrijwillig een hele berg werk verzetten. Zonder deze mensen zouden we niet zijn waar we nu zijn.

Ook is er een heel fijn contact met de families op de boerderij. Er is een goede sfeer en samenwerking. Zo werken we samen met Anne-Marie die tijdens de workshops de koffie en heerlijke taart verzorgd in haar theeschuur op het erf (Highteabijmarie). Bij Anne-Marie kun je ook terecht voor een hightea of een lekkere kop koffie met taart op het terras in de zomer. Het gehele jaar is er op woensdag en zaterdag biologische rauwe melk en yoghurt te koop van Ekopeter. Kom maar eens kijken, het is een heerlijke plek!